websikehealthcheck

A bowlingról

A bowling egy igen színes, meglehetősen látványos és roppant nagy népszerűségnek örvendő sport, és emellett az egyik legrégebbi játék a világon.

A bowling szabályai:

A bowlingot csoportban és egyénileg is lehet játszani.
Lényege, hogy tíz mezőt (frame) kell teljesíteni, és egy mezőben két lehetőségünk van a gurításra. Ha a bábukat (pin) egy gurításból letaroljuk – ezt nevezzük strike-nak, akkor a következő két gurítás eredményét a gép automatikusan hozzáadja a tarolás eredményéhez. Abban az esetben, ha másodikra döntjük le a bábukat – ez a spare -, csak a következő gurítás eredménye adódik hozzá pluszban a pontszámokhoz.
bowling_palya_vac_guritas
Az eredmény nyilvántartása, számolása: Ha nem sikerül két dobásból sem levinni az összes (10) bábút, akkor a ledobott bábúk száma adja a mező értékét (un. „nyitott” frame). Spare-nek hívjuk (jele /), ha két dobásból visszük le a 10 bábut. E mezőhöz az ezt követő gurítás eredménye adódik hozzá. Strike-nak nevezzük jele (X), ha az első gurításra ledöntjük mind a 10 bábut. Ilyenkor elmarad a második gurítás. E mezőhöz a következő két gurítás eredménye is hozzáadódik. Ha egy játékos a 10. mezőt is hibátlanul teljesíti, akkor ezt követően kap még egy ún. „bónuszdobást”, mely spare esetén egy, strike esetén pedig plusz két dobást jelent.
bowling_cipo

Ne feledd!
A bowling pályára csak speciális bowling cipőben léphetsz, melyet biztosítunk számodra.
Lényegében minden frame-ben 30 pontot lehet elérni, így a 10 mező adja a maximum 300 pontot, amit tehát úgy lehet elérni, hogy a lehetséges 10 kezdő + 2 bónuszdobás mindegyike strike!
Split-ről beszélünk akkor, ha az első gurítás után különlegesen nehéz vagy egyáltalán nem vehető állás marad fenn, de az 1-es fa már nem áll.
Érvénytelennek számítanak azok a gurítások, amikor belépünk a pályára, illetve azok, amikor a golyók a pályán kívüli csatornákba (gutter) érkeznek.
A bowling golyó:
Számozásuk 6-tól 16-ig tart, ennek megfelelően növekszik a súlyuk. Mindig azt a golyót válaszd, amelyik a legnehezebb, de még kényelmesen tudsz vele gurítani! A golyón lévő lyukak mérete is változik, ezért ezt is vedd figyelembe!
Egy kis bowling történelem:

bowling_tortenelem_bowlingvac_01Ki gondolná, hogy a bowling az ókori Egyiptom bölcsőjéből – i. e. 3200-ból – származik, akár a papirusz vagy az öntözéses földművelés? Erre a tanúsítvány, hogy régészek egy piramis aljában a mai golyókhoz és bábukhoz hasonló eszközöket találtak. A játékot innen átvették Babilóniába, majd Julius Caesar uralkodása idején Észak-Olaszországba is. A bowling azon formáját, melyet ma is játszunk, először egy Londonról szóló könyvben említették, melyet több mint 800 éve írtak. Eszerint a sportág szabadtéri játék volt, melyet elsősorban nemesek játszottak. Az első fedettpályás bowling 1445-ből származik, szintén Londonból. Más elmélet szerint a modern játék Németországban alakult ki i. sz. 300 körül. Ez nem szórakozás volt, hanem a korai keresztények megtisztulási szertartásának szerves része. A hollandok verziójában – amelyben a kilenc bábut gyémánt alakban állították fel – az volt a cél, hogy csak a középső bábut döntsék le. Amerikába az első holland bevándorlók által került a bowling. Itt a szesz- és szerencsejáték-tilalom idején – hogy a játék betiltását elkerüljék – adtak a már meglévő kilenc bábuhoz egy tízediket, és a bábuk felállítását is megváltoztatták háromszög formára. A mai napig így játsszuk a játékot.

A sportág folyamatos változásokon, fejlesztéseken és finomításokon ment keresztül. A legnagyobb technikai előrelépés az AMF által 1950-ben kiadott automata bábuállító volt, amely lesöpörte a pályákról a Brunswick félautomata és teljesen manuális gépeket. Ezekkel a változásokkal felkeltette az emberek érdeklődését, s ezáltal a 10 bábus bowling Amerika legkedveltebb időtöltésévé vált.
A bowling Magyarországon:

bowling_palya_vac_04

A bowling a rendszerváltással egy időben érkezett hazánkba, az első bowlingpálya 1989-ben épült. Habár hazánkban még gyermekcipőben jár ez a sportág, a hazai és nemzetközi versenyek, a barátságos mérkőzések, az ezek révén kötődő ismeretségek és barátságok sok szakmai segítséggel és tanulással párosulnak, így hamarosan a magyar bowlingsport is eljut a játék tökéletes megismeréséhez és elsajátításához. A Magyar Bowling Szövetség (MABOSZ) 1996 decemberében alakult.
Ma Magyarországon 16 „profi” bowlingklub létezik, amelyekben kb. 80-100 igazolt versenyző játszik. Van olyan klub, amely több csapattal vesz részt a most folyó csapatbajnokságban, így jelenleg 20 csapat küzd a hazai bajnoki címért. Budapesten épült a legtöbb bowlingpálya, de számos vidéki város is dicsekedhet elsőrangú bowlingpályával: a pályák közül már jó néhány nemzetközi szintű, de vannak köztük kevésbé korszerűek is (ez utóbbiakat nevezzük zsinóros vagy madzagos pályáknak, ezzel szemben a „seprűs” a modernebb).
Pályafelületüket tekintve ezek lehetnek parkettás vagy műanyag pályák is. Az igazolt versenyzők részére szinte ugyanazokat az egyéni pénzdíjas versenyeket rendezik évek óta.